Parkurser


Praktiska Redskap för en Engagerad Parrelation – PREP

Vad är PREP?

PREP är en kurs i hur man bättre kommunicerar i en parrelation. Kursen ger dig och din partner konkreta verktyg för att lättare klara av ett liv tillsammans och innebär också en personlig utveckling. Du och din partner får insikter som för er närmare varandra. Kursen är inte terapi eller krishantering, utan genomgång och träning av ett antal enkla metoder som kan hjälpa er som par att utvecklas och trivas ihop.

PREP:s huvudteman:

  • Lär er hantera konflikter på ett tryggt sätt
  • Öppna dörrarna för närhet
  • Börja med dig själv och ditt eget ansvar
  • Ta tillvara och utveckla det positiva i förhållandet
  • Vårda trygghet och långsiktighet

PREP bygger på nära 30 års relationsforskning i främst USA (och är religiöst och politiskt obundet).

Studier visar att par som gått en PREP-kurs är mer nöjda med sin relation, kommunicerar bättre och risken för separation minskar. Flera av effekterna har kunnat uppmätas lång tid efter att paren gått PREP-kursen.

Vilka vänder sig kursen till?

Kursen vänder sig till vanliga par som vill satsa lite extra på sin relation och få en extra skjuts. Ett vanligt förekommande skäl är att man upplever att man kört fast i gamla hjulspår och vill hitta nya vägar framåt – ihop. Ett annat skäl vi hör är att man tillsammans vill bygga en bra start i en ny relation. Åldern på våra deltagare varierar från 25 till 70 år, men ofta är det par som varit ihop ett antal år och har barn ihop. Kursen är INTE terapi eller krishantering, utan vi lär ut ett antal enkla metoder och verktyg som kan hjälpa er som par att trivas ihop.

Hur går kursen till?

Vi som håller kursen, Tord & Heléne, har hållit PREP-kurser i många år och vi är själva ett par. Ursprungligen gick vi själva kursen för att skapa goda vanor i vår egen relation. Den var så bra så att vi bestämde oss för att bli certifierade PREP-ledare, se vidare Om oss.

Kursen är upplagd runt 13 olika samtalsteman och/eller praktiskt användbara kommunikationsmetoder som studier visar är avgörande för en framgångsrik parrelation. Vi utgår ifrån arbetsboken (som ingår i kursavgiften) ”Friskvård för parrelationer” där samtliga 13 teman finns beskrivna, med tillhörande övningar. Några exempel på teman är Förväntningar och roller, Lek & glädje, Kommunikationshinder och ”Tala/lyssna-metoden”.

Vi introducerar successivt varje avsnitt, varefter ni som par får samtala om hur det är för dig/er, samt träna på de olika samtalsverktygen. Du jobbar alltså enbart tillsammans med din partner för att skapa trygghet och lärande för dig och er tillsammans. Vi som kursledare går ibland runt och lyssnar på samtalen och coachar er enskilt till att använda samtalsverktygen på bästa sätt.

Genom dialogerna kring dessa viktiga teman kommer ni som par att utveckla er medvetenhet i den egna relationen. Sedan kan ni med hjälp av ytterligare övningar i arbetsboken fortsätta att utvecklas på hemmaplan efter kursen.

Praktiskt – när och var

Vi håller PREP-kurser flera gånger om året på vår vackert belägna kursgård i Odensala strax norr om Märsta station, se Herresta Lada. Kursen ges både som en helgkurs med möjlighet till övernattning eller fördelat på två helgdagar (lördag eller söndag) med ca 2-3 veckors mellanrum.

Det finns också möjlighet att skräddarsy PREP för organisationer; vi har exempelvis ett flertal gånger hållit PREP-kurser för Försvarsmakten som erbjuder detta som stöd för personal som förbereder sig för utlandstjänstgöring. Kontakta oss för mer information om detta.

För kommande kursdatum se Kalendarium.

Vad kostar det?

Kurspriset är 1 995 kr/person. I priset ingår sopplunch, förmiddags- och eftermiddagsfika samt frukt båda dagarna. Varje deltagare får också varsin gedigen arbetsbok ”Friskvård för parrelationer” som paret kan fortsätta att jobba med på hemmaplan efter kursen.  Max antal deltagande par: 8 stycken.

Helgkurs med möjlighet till övernattning

Om ni väljer att gå en helgkurs finns det även möjlighet att bo över på vår trivsamma kursgård, alternativt på ett närliggande, mysigt bed & breakfast. Då tillkommer pris för övernattning med extra 475 kr per person i dubbelrum med egna lakan och handduk. I priset ingår frukost. Middag kan ni välja att laga själva i det gemensamma, fullt utrustade köket, alternativt äter ni på restaurang i t ex mysiga Sigtuna (1 mil bort).

Anmälan och kursdatum

För anmälan och kursdatum vänligen gå till Kalendarium. Eller ring oss för mer personlig information!

Kring PREP-kurserna samarbetar vi med studieförbundet Sensus. Mer information finns därför också på www.prep.se.

Välkommen på en parkurs där vi ännu bara mött mycket positiva och nöjda deltagare!

Några citat från senaste utvärderingen:

”Vilken kick för vår relation! Vi har fått verktyg och inspiration för att fördjupa kärleken.”

 

”Denna kurs borde alla par gå! Och förstå skillnaden mellan förebyggande friskvård (=PREP) och parterapi (som detta inte är!).”